publicaties


Audio CD over strategieën voor veranderen

Deel van de Verandermanagementbox - MainPress/Academic Service, 2008

Hans Vermaak

Bij de keuze voor een veranderstrategie gaat het in eerste instantie niet om uitgewerkte interventieplannen, maar om de redenering erachter welke insteek het meeste slaagkans heeft. Gelooft u in een politieke onderhandeling, in een verleidingsroute of moet er vooral geleerd worden? Er zijn veel soorten veranderstrategieën. U kunt dus kiezen en dat is maar goed ook, want niet elke strategie werkt altijd even goed.

Maar wélke soort aanpak kiest u? Twee zaken zijn van belang: u moet weten welke strategieën er te koop zijn (want anders kúnt u niet kiezen) en u moet weten wat de werkingsprincipes achter elke strategie zijn omdat zij de strategie tot leven brengen en haar werkbaar maken. In deze luisterCD krijgt u eerst een overzicht van mogelijke veranderstrategieën waarbij het ‘kleurendenken’ als conceptuele kapstok is gebruikt. Daarna krijgt u te horen hoe u in de praktijk met veranderstrategieën kunt werken. Negen veel voorkomende valkuilen worden gepresenteerd waardoor in die praktijk de keuze voor een veranderaanpak niet goed gemaakt wordt. Er wordt uitgelegd hoe deze valkuilen te omzeilen.

De CD maakt deel uit van de verandermanagementbox: 20 CD’s onder redactie van Jaap Boonstra die allemaal ingaan op aspecten van verandermanagement variërend van fusieprocesssen tot cultuurverandering en van het omgaan met weerstand tot het scheppen van een visie. Hieraan dragen onder meer bij: Filip Vandendriessche, Joan van Aken, Hans de Bruin, Marc Buelens en Pièrre van Amelsvoort.

  bestel