publicaties


Verstillen is een kunst

Interview door Judith Droste - TvOO, 2018

Mark van Twist en ikzelf werden geïnterviewd over wat stilte nou eigenlijk betekent als het gaat over organisatieverandering. Moet je het opzoeken om vernieuwing mogelijk te maken? Wat zijn de effecten er dan van? Hoe werk je er dan mee? We deden ons best om dat gezamenlijk te verkennen. Waarvan hier een weerslag. Hoe kan je als veranderaar stiltes leren voelen, duiden en benutten?

Het zijn lastige vragen natuurlijk, want zo makkelijk grijpbaar is stilte als begrip niet. Juist dat maakte het de moeite maakt voor het Tijdschrift voor Organisatie Ontwikkeling om er een heel themanummer aan te wijden. We zijn dus niet de enige die ons licht er op doen schijnen. Klik voor meer naar de site van het tijdschrift. Daar kan je toegang krijgen tot het gehele nummer.

Als tip van de sluier daarvan, deel ik een aantal pagina’s waar zeven van de auteurs van het themanummer hun inspiratie deelden als het om ‘stilte’ gaat. Klik hier daarvoor. Zo deel ik daar waarom ik zowel John Cage (met videofragment) als Paul Watzlawick zo treffend vind.

(PS. Als je het tijdschrift al hebt, zal je wat verward zijn over een tabel die maar deels is afgedrukt. Download een gecorrigeerde versie dan hier.)