publicaties


Vals spelen voor de goede zaak

In: T. de Jong, S. van der Veer. We presteerden nog lang en gelukkig. Een sprookjesboek voor organisatieverbetering – Anderz, 2017

Hans Vermaak

Wat zegt ‘Klein Duimpje’ over organisatieverandering? Het gaat erover dat wie niet sterk is, slim moet zijn. Als jongste in het gezin wist ook ik dat. Maar bij Klein Duimpje is het meer dan een goede leerschool, het is een overlevingstactiek als hij aanloopt tegen personages groter, sterker en ouder dan hijzelf. En die tactiek is toepasbaar waar geweld een rol speelt in organisaties. En ook wanneer je complexe vraagstukken oppakt omdat wat daarin goed werkt, zelden is hoe het hoort.  Het sprookje vertelt hoe we vernieuwing klein kunnen beginnen.

Het verhaal is een bijdrage in het boek van Tjip de Jong en Simon van der Veer. Daarin laten ze zien dat deze verhalen niet alleen betoverend mooi zijn, maar dat we er ook een hoop van kunnen leren. Hans en Grietje die op een slimme manier samenwerken om de boze heks te ontvluchten, koning Midas die door zijn hebberigheid in een lastig parket belandt, Jaap die tot in de hemel klimt om zijn droom te bereiken: wie is er niet opgegroeid met sprookjes? Ze verbinden dit soort beroemde sprookjes aan organisatieverbeterinitiatieven en zoeken daarin naar een nieuw perspectief om bijvoorbeeld een verbetering van leiderschapsgedrag te realiseren, een effectievere samenwerking te organiseren of naar een klantgerichte cultuur toe te werken. Ze nodigden maangementexperts en leiders zoals Jaap Peters, Joseph Kessels en mij uit om hun licht over de sprookjes te laten schijnen. Daarmee is ‘We presteerden nog lang en gelukkig’ een fraai boek vol sprookjesachtige handvatten om organisaties beter te laten presteren. Het kwam in 2011 voor het eerst uit, maar is in een heruitgave in 2017 opgefrist. 

Mijn bijdrage kan je hier downloaden. Het boek kan je via de link bestellen.