publicaties


Video-lezing ‘Eigen Veranderkracht’

Hans Vermaak - Jaarcongres Organiseren, Adviseren, Begeleiden 2014

Eigen (verander)kracht is een populair thema op dit moment. Geen toeval dat het Jaarcongres juist dit als thema uitkoos. Ik mocht een van de keynotes verzorgen. Daar was ik wel blij mee want je kan mooie maar ook heel foute dingen met dit thema doen. Dus helpt het daar samen eens goed bij stil te staan. In de keynote vertel ik waar ik op uitkom. De lezing is opgenomen waardoor die nu in bredere kring gedeeld kan worden dan op het congres. Geniet ervan. En deel hem met anderen als je hem de moeite waard vindt.

Als achtergrond: het congres vond plaats op 18 juni in Ede. Het was georganiseerd door een heel rijtje organisaties die zich druk maken over ‘organiseren, adviseren, begeleiden’: Vakmedianet, Sioo, Lvsc, M&O, Tijdschrift voor Begeleidingskunde, NVIM, OOA en Managementboek.nl. Het was een drukke boel met zo’n zeshonderd mensen. Als je hier klikt, heb je een sfeerimpressie.

Mijn lezing was aan het einde van de dag en was bedoeld als reflectie. Het verhaal is bijna 40 minuten. De opname is te verstaan zolang je het geluid wat harder zet. De eerste 2 minuten moet ik even op stoom komen, dus heb even geduld.

De bijdrage bestaat uit een paar delen.

  • De eerste tien minuten sta ik  stil bij de vele betekenissen van ‘eigen veranderkracht’, de risico’s voor misbruik en de mogelijke waarde.
  • Van de 10e tot de 15e minuut vat ik samen wat er op ons bord ligt als we er iets mee willen. Wat staat ons dan te doen? En wat zijn drie basisprincipes om er iets waardevols van te maken?
  • Vanaf de 15e minuut pak ik die principes verder uit. Voor het eerste principe heb ik slechts een minuut of twee nodig, want die is simpel genoeg. Met het tweede principe ben ik een minuut of twaalf in de weer. En met het derde principe een kleine tien minuten. Daarna rond ik het geheel kort af.

Als je nu geen tijd hebt, maar toch een ‘teaser’ wil, dan is er een video van 1 minuut. Dat doet natuurlijk voor geen meter recht aan het verhaal. Want alles van waarde laat zich lastig vangen in one-liners. Maar het geeft toch een indruk.