publicaties


Kennisclip Succes met je werkvorm

Hans Vermaak - Sioo, 2019

Verandering geschiedt vaak in het klein: we faciliteren dan vaak interacties die eens anders zijn dan anders woordoor er geleerd wordt, iets onderzocht wordt, geheeld wordt. Kortom: een betekenisvolle duw wordt gegeven aan een verandering hier en nu in het klein. Maar op wat voor manier doe je dat? Er is een hele batterij aan werkvormen. Die zijn krachtig en helpen bedenken hoe je het meeste haalt uit zulke momenten. Maar wat voor werkvormen zijn er allemaal en hoe kies je daaruit, hoe haal je er het meeste uit?

Sioo vroeg mij daarnaar en ik mocht ene kleine tien minuten vertellen hoe ik met werkvormen omga. Zie het als een kennisclip. En hopelijk als inspiratie. Ze ziet de video hieronder.

De vraag van Sioo kwam overigens niet uit de lucht vallen. Leike van Oss had bedacht dat het goed was een kleine leergang te starten over het omgaan met werkvormen. Dus ook zij heeft er een verhaal over. En daarnaast hebben een stuk of 10-15 docenten allemaal kort op video laten zetten wat een van hun favoriete werkvormen is en hoe die werkt. Bij mij was dat ‘het werken van rijke beschrijvingen’: klik hier voor meer info daarover, zoals de video, tekst en uitleg. De leergang is dan bedoeld om daar kennis van te nemen en ermee te gaan experimenteren.