Samen werken, leren en sturen door jeugdhulp-teams
Hoe generalisme het werken met LVB-gezinnen verrijkt
De tweede helft van 2016 deden we een nieuw onderzoek naar de leefwereld van de jeugdhulp in Amsterdam in samenwerking en opdracht van het collectief van Amsterdamse jeugdzorgbestuurders. Dit keer was de vraag hoe teams effectief omgaan met kinderen en ouders met licht verstandelijke beperking.
Het onderzoek biedt inzicht in hoe generalisme en specialisme zich tot elkaar verhouden in een multidisciplinair team, in hoe samen werken en samen leren een team effectief maakt, en in de hobbels en hefbomen om daar samen effectief op te sturen. De lessen lijken geldingskracht te hebben voorbij het genoemde specialisme of zelfs de zorgsector.
Het onderzoek is met opzet ook samen met enkele bestuurders uitgevoerd die echt iets met dit thema hebben: Cees van de Wal van MEE en Renske Emmelkamp van de programmadirectie OKT. Niet alleen verrijkt dat het onderzoek, maar de kennis blijft zo mede binnen de lokale context beschikbaar.
De tekst is een openbare rapportage van het OKT Amsterdam. Er is een intentie er ook dit jaar een artikelversie van te maken voor een Nederlands tijdschrift.
In 2015 deden we al een eerder onderzoek – die keer mocht ik dat doen samen met Nicolette Engbers – bestuurder van Altra. Dat betrof de aansluiting tussen basisonderwijs en jeugdhulpteams. Klik hier om dat onderzoek te bekijken.