actueel

2 x Short-listed voor beste boek van het jaar

Ik hoorde het toen ik een paar dagen aan het uitwaaien was op de Veluwe: het nieuwe boek ‘Iedereen Verandert – nu wij nog’ is genomineerd als beste boek. En staat nu zowel op de shortlist (laatste vijf) van het beste managementboek, als op de shortlist (laatste tien) van het beste adviseursboek. Dat wordt dus duimen.

De verkiezing van het beste managementboek 2018 wordt georganiseerd door managementboek.nl. Maar het heeft – zoals dat hoort – een onafhankelijke jury, bestaande uitDaniëlle de Jonge,Louis Thörig, Carla Verwijs, Pierre Spaninks, Mirella Visser en Betrand Weegenaar. Zij gaven nu al een uitleg waarom ze juist deze vijf boeken verkozen: lees hier. Ik was best gecharmeerd van wat ze over mijn boek te melden hadden. Ik citeer: “Het richt zich op alle lagen van de organisatie, want veranderaars bevinden zich overal. Daardoor vult het een gat in het brede scala aan verandermanagementboeken. Het gaat in op de complexe achtergrond van de thematiek en zet lezers aan om het proces bij zichzelf te laten beginnen.”

De verkiezing van het boek van het jaar 2017 onder adviseurs wordt georganiseerd door de Orde voor Organisatieadviseurs (OOA). (Zij kijken dus naar publicatiejaar, vandaar ‘2017’). En ook daar voert een onafhankelijk jury de scepter: Erna Scholtes, Martin Groenhuis, Marijke Spanjersberg, Mark van Twist, Gerard Brockhoff, Paul Vergeer en Martijn Jansen. Klik hier voor een overzicht van de resterende genomineerden. De uitleg waarom juist deze boeken zijn verkozen is nog niet openbaar: daar moeten we dus nog even op wachten. De lijst van het beste adviseursboek en beste managementboek loopt overigens sterk uiteen: ik prijs me gelukkig als enige op beide lijsten.

Op de shortlists staan is op zich al fijn. Of het verder dan dat gaat is afwachten. Over het ‘beste managementboek’ wordt dat duidelijk op het (openbare) managementboekgala op donderdag 19 april. Wie het beste boek in de ogen van de OOA-jury heeft wordt uiterlijk duidelijk op het boekenfestival op 5 juni a.s. waar elke schrijver ook een korte workshop geeft.