publicaties


De logica van de lappendeken

Verbindingswerk rond vraagstukken die van iedereen en van niemand zijn

Hans Vermaak, 2024

Na een jaar of vijf broeden, testen en schrijven ziet een nieuw boek het licht.

Het start met de vraag “Wat als de traagheid en onmacht die we soms ervaren rond complexe vraagstukken niet alleen beantwoord wordt met grote transitie – en veranderplannen, maar die plannen ook aan die traagheid en onmacht bijdragen? Kunnen we beter begrijpen waarom dat gebeurt? En is er dan een andere denkwijze voor dat soort veranderingen voor handen? En hoe vertaalt die zich naar een handelspraktijk?”

Het is daarmee een boek dat enerzijds ingaat op een netwerkperspectief als een wilde verknoopte respons op complexe vragen. Maar anderzijds is het vooral (en met meer hoofdstukken daarop gericht) een boek dat ingaat op een handelwijze: hoe velen rondom hun eigen lokale praktijk aan verbindingswerk kunnen doen. En ook hoe een ‘verbindingscyclus’ daar houvast in biedt om dat een beetje ambachtelijk te (leren) doen.

Smaakt naar meer? Het komt in januari ’25 uit, maar je kan het al bestellen: zie link hiernaast.

Hieronder ook een beeld van het boek plus (voorlopige) flaptekst.

Taaie (maatschappelijke) vraagstukken leiden vaak tot ongemak bij de betrokkenen, omdat deze opgaven tegelijkertijd van iedereen en van niemand zijn. Samenwerking loopt dwars over de grenzen van afdelingen, organisaties of gebieden heen. Hoe voorkom je dan dat je in oeverloze vergadersessies belandt om alles af te stemmen? Of dat je wacht op ‘helderheid van boven’ waar velen zich daarna toch weer aan proberen te onttrekken?

Een antwoord op vraagstukken die van iedereen en niemand zijn

De logica van de lappendeken is een veranderkundig antwoord op de onmacht die er is bij het aanpakken van zulke vraagstukken. De krachtigste aanpak ontstaat zodra veel mensen niet alleen op hun eigen plek mooi werk doen, maar óók verbindingen leggen met anderen om samen meer te bereiken. Zo vormt zich een netwerk dat heel wat aankan zonder dat iemand daar controle of overzicht over hoeft te hebben.

Voor wie?

Het boek geeft achterliggende principes en praktische handreikingen om zelf met verbindingswerk aan de slag te gaan. Voor iedereen die ondernemend werkt aan oplossingen voor taaie vraagstukken en écht verschil wil maken.

 

  bestel