Video-introducties waarover je met anderen in gesprek kan gaan
In oktober ’24 vond binnen de gemeente Amsterdam een derde Lappendeken Light plaats, als smaakmaker voor het Lappendeken-denken zoals dat uitgebreider aan bod kwam/komt in de lappendekenleergang en uiteraard in het kersverse boek. Van die introductiebijeenkomst hebben we video’s gemaakt van 2×45 minuten.
Via deze besloten pagina zijn die beschikbaar voor wie al (enige) vertrouwdheid met het denken heeft. Want het delen van dit denken werkt het best als je erover in gesprek gaat met de video’s als ondersteuning, niet als vervanging daarvan. Noem het ‘warme’ overdracht.
Hieronder zie je de video’s ingebed op de pagina staan. Bedenk zelf hoe je ze wil bespreken, maar ter inspiratie reiken we ook een bespreekvorm aan: klik hier.
De eerste video gaat vooral in op een manier van kijken. Complexe (maatschappelijke) vraagstukken leiden tot ongemak omdat ze tegelijkertijd van iedereen en van niemand zijn. Soms lijkt traagheid en onmacht alleen maar groter te worden. Het roept de vraag op wat voor perspectief het meest opgewassen lijkt tegen zulke vraagstukken: een netwerksperspectief ligt daarbij het meest voor de hand, hier verwoord als lappendekenbenadering. Daarbij hoeft niemand aan de zijlijn te staan, ook al gaan die vraagstukken ieders macht en invloed te boven.
De tweede video gaat vooral in op een manier van handelen: als je zelf wil bijdragen aan zo’n genetwerkt antwoord op die vraagstukken, doe je dat in de vorm van verbindingswerk rond je eigen lokale praktijk. De vraag is hoe dat eruit ziet. In de video stip ik kort de ‘verbindingscyclus’ aan bestaande uit zes fasen, waarmee je dat ambachtelijk handen en voeten geeft. Een van die fasen, de meeste creatieve wellicht, is het zoeken naar allerlei verbindingsmogelijkheden. In de video sta ik stil wat voor vorm verbindingswerk zoal aan kan nemen: dat is breder dan je denkt…