actueel

De adviseur als wereldverbeteraar?

Ik mag op 18 januari de jaarlijkse Ernst Hijmanslezing verzorgen voor Nederlandse adviseurs, die wordt georganiseerd door de Orde voor Organisatiekundigen en -Adviseurs (OOA). De lezing luidt ook het jaarthema van de beroepsvereniging in, terugkomend in allerlei activiteiten. En de thematiek is over het algemeen ook interessant voor andersoortige of interne adviseurs. Zo ging het vorig jaar over adviseren in de post-truth world’ van door de denker des vaderlands René ten Bos.

De lezing is vernoemd naar Ernst Hijmans, omdat die een van de eerste bureaus oprichtte 1922, een bureau waar heel wat van de huidige adviesbureaus (denk aan Berenschot of Twynstra Gudde) uit voort zijn gekomen.

De titel: ‘De adviseur als wereldverbeteraar?’

In het DNA van ons beroep zit dat dat we er zijn om klanten te helpen met wat zij nastreven en niet om op hun stoel te gaan zitten. Maar tegelijk staan op onze websites ook gloedvolle verhalen over hoe we organisaties mooier willen maken of steden en bedrijven. Vallen wij anderen lastig met onze idealen of onze moraliteit? Wellicht is dat terecht nu veel vraagstukken niet alleen binnen instellingen spelen, maar juist in de samenwerking met andere organisaties of burgers: die zijn dan van iedereen en van niemand, dus waarom niet ook van ons? Bovendien kunnen de managementconcepten waar klanten om vragen soms juist een deel van het probleem zijn, dus moeten we dan niet leveren wat ze nodig hebben in plaats van wat ze vragen? Maar worden we daarmee niet een vreselijk legioen van beter-weters?

De lezing staat daarmee in het teken van de vraag of de tijd rijp is voor activistische adviseurs? Ik reflecteer op enkele principes die ik als behulpzaam ervaar in het omgaan met de dilemma’s die dat oproept. Verwacht stof tot nadenken en voer voor discussie.

Erbij zijn: de lezing wordt gegeven in het Maitland theater op het landgoed van De Baak in Driebergen. Hoeveel mensen erbij kunnen zijn hangt af van hoe het met Covid gaat tegen die tijd. Wie er niet bij kan zijn, kan het op afstand bijwonen.

Meer informatie is te vinden op de site van de OOA.

Klik hier als je je eventueel wil aanmelden.