actueel

Net ontvangen: de Caluwé Oeuvre Prijs

Op 6 oktober was er een feestelijke bijeenkomst waar ik een oeuvreprijs in ontvangst mocht nemen. De prijs heeft voor mij wel een speciale betekenis en de middag was ook bijzonder. Hierbij een impressie.

Eerst over de prijs zelf. Die is – ik citeer – voor “iemand die met zijn/haar oeuvre van grote betekenis is voor het denken over en de ontwikkeling van het organisatieadviesvak en daarmee van betekenis is voor vakgenoten, maar ook het verder brengen van maatschappelijke opgaven bij klanten en relaties”. Onder vak wordt dan werkzaamheden verstaan op het vlak van onderzoek, onderwijs, schrijven e.d. op onderwerpen als veranderkunde, adviseren en leren.

Het is een doorgeefprijs die de houder uitreikt aan een  jongere vakgenoot die in zijn/haar ogen genoeg sporen heeft verdiend. Denk aan de Louis Davidsring in de kleinkunst die Herman van Veen onlangs aan Claudia De Breij gaf. Dit is natuurlijk minder  meeslepend en historisch, maar ook hier is er een naamgever. Léon was de eerste die een aantal jaren geleden de prijs kreeg tijdens de laatste volle werkjaren van zijn carrière.

Het bijzondere voor mij was dat het daarmee geen anonieme prijs is, maar eentje die persoonlijk voelt. Wetend dat Leon een groot netwerk heeft, betekent het wat voor me dat hij deze keus maakte. Het zegt misschien wel net zoveel over de gever als over de ontvanger.

De middag vond plaats met zo’n vijftig genodigden – velen waar ik afgelopen jaar juist intensief mee optrok.  Ook dat maakte het persoonlijk. Ik mocht er gelukkig wel een vakthema aan verbinden dat voor het vak in mijn ogen van waarde is, zodat het niet alleen over mij ging.

Het thema betrof het spelen met betekenis onder het motto “vensters, spiegels en humor’. Drie sprekers lieten daar hun licht over schijnen: Martijn van der Steen, Wouter Landman en Raoul Heertje. Met wat discussie, een lofrede van Leon en een borrel erachter was een mooie middag voorbij.

Er is inmiddels ook een boekje van gemaakt dat verslag doet van de middag en wat meer zegt over de betekenis van de prijs. Die kan je downloaden door hier te klikken. 

Ook al voelt het  dat ik nog een (werk)leven voor me heb, getuige de prijs heb ik er dus ook een achter me. Aan mij de beurt om over een paar jaar de stok weer door te geven. Ik ben benieuwd aan wie.caluwe-prijs-061016-045-overhandig-mini

caluwe-prijs-061016-029-viertal-mini