actueel

NSO-CNA Masterclass ‘De logica van de lappendeken’

Dit voorjaar vervolgt NSO-CNA zijn masterclasses voor leidinggevenden in het onderwijs. Voor de helft bedoeld voor (ex) studenten maar ook voor geïnteresseerden. Ik mag dit jaar aftrappen op 15 februari met een ochtend rond een thema wat mij nogal bezig houdt: schaal maken rond vraagstukken die veel mensen raken zowel  voorbij de muren binnen maar ook van je organisatie.

Soms heb je een mooie praktijk of een vernieuwing voor elkaar gekregen en vraag je je af hoe je die nou breder kan spreiden. Of je ziet vraagstukken die jouw takenpakket of zelfs schoolmuren voorbijgaan en je vraagt je af hoe wat jij doet daarmee te verbinden is.Veel nadruk ligt in opleidingen en literatuur op hoe je iets moois realiseert binnen je eigen cirkel van invloed, juist ook als vraagstukken taai zijn. Maar tegelijkertijd besef je je dat je onderdeel bent van een groter geheel en dat je alleen samen allerlei andere initiatieven het echte verschil maakt. Dat besef geeft ook ongemak, want hoe verbind je die initiatieven, zonder in oeverloze vergadersettings te vervallen? En van wie kan je verwachten dat die daarop gaat sturen? Welke rol is voor jou weggelegd? En welke mogelijkheden zijn er om schaal te maken?

In de masterclass verkennen we deze vragen. Ik breng een andere manier van denken in de ruimte over schaal maken en sturing op samenhang. En de variëteit aan mogelijkheden om daar vorm en inhoud aan te geven. De bijeenkomst heeft het karakter van ‘de ramen openzetten’: een nieuw perspectief om te kijken naar praktijkuitdagingen waar je tegen aanloopt. Dat krijgt vorm in twee rondes. Die bestaan steeds uit enerzijds een lezing om die andere blik in de ruimte te brengen. Anderzijds zullen we enkele cases gebruiken als vingeroefening om theorie en praktijk te verbinden. De masterclass is gebaseerd op Hans zijn nieuwe boek ‘in wording’.

Je kan je intekenen via de website van NOS-CNA: daar zie je ook de praktische informatie. Daar zie je ook meteen andere workshops staan.