actueel

NSO-CNA Masterclass ‘Duurzaamheid’

NSO-CNA zijn masterclasses voor leidinggevenden in het onderwijs dit studiejaar. Vanaf 4 oktober tot 15 mei zijn er zeven sessies van een halve dag: voor de helft bedoeld voor (ex) studenten maar ook voor geïnteresseerden. Ik mag op 28 februari aan de slag met het verbinden van twee redelijk grenzeloze onderwerpen: duurzaamheid en veranderkunde. Niet toevallig ook twee onderwerpen waar ik iets mee heb. Verwacht een bijeenkomst met een exploratief karakter. Hieronder wat we neerschreven als idee van de bijeenkomst:

Masterclas Duurzaamheid: de toekomst en heruitvinding van de schoolleider.

Werken aan duurzaamheid heeft iets weerbarstigs: we willen iets veranderen want er zijn problemen op te lossen, en tegelijkertijd houden we met onze oplossingen problemen in stand of creëren we nieuwe. Dat betekent dat daadkracht alleen niet goed genoeg is: het gaat veel meer om stevige verschuivingen in hoe we over zulke vraagstukken denken. Hoe bezien we de wereld en onze plek daarin? En in welke denkfouten zitten we gevangen waardoor we zelf – onbedoeld, onverwacht, ongewenst, … – bijdragen aan de vraagstukken die we aan willen pakken? Kortom: hoog tijd voor een masterclass waarin we duurzaamheid en veranderkunde op een fundamenteel niveau verbinden en vertalen naar een heruitvinding van wat schoolleiderschap hierin kan betekenen. We doen dit op 28 februari in een coproductie van Floor Basten en Hans Vermaak, begeleid door Ton ten Broeke.

In deze masterclass verkennen we hoe je als schoolleider beter doordacht kunt bijdragen aan duurzaamheid. Wat we nu doen, heeft gevolgen voor later. Ook als we niet zeker weten hoe ons huidige handelen zal uitpakken, weten we wel dat doorgaan met hetzelfde de grootste kans op rampen biedt. Vroeger of later zullen we dus vanuit andere aannames en verbindingen moeten handelen: een kwestie van sociale innovatie. Wat betekent dit begrip als het niet alleen gaat om alledaagse routines binnen je school, maar ook om processen die veel groter zijn dan alleen je school en langduriger dan jouw aanwezigheid? Om dit perspectief te openen, stellen we een paar aannames stevig ter discussie. Bijvoorbeeld de aanname dat scholen niet politiek mogen zijn, of dat een betere wereld begint bij jezelf, of dat het werken aan duurzaamheid start met het maken van een stappenplan.

We gaan ervan uit dat je al het een en ander rond duurzaamheid in je school gedaan of in gang gezet hebt, maar toch het knagende gevoel houdt dat deze lokale acties nog niet genoeg zijn. We kijken daarom niet zozeer naar de ecologische voetdruk van je school of de plek van duurzaamheid in je curriculum, maar dagen je juist uit te denken vanuit een systemisch perspectief naar de rol van jou en jouw school in de omgeving. Wat voor wegen zijn denkbaar om daar je als schoolleider je invloed op te rekken?

Meer weten? 

Je kan je intekenen via de website van NOS-CNA: daar zie je ook de praktische informatie. Daar zie je ook meteen andere workshops staan over onderwerpen als digitalisering en AI, DIY samenleving en democratie, complotdenken, werken met verhalen en meer.