actueel

NSO-CNA Masterclass ‘logica van de lappendeken’

Op 5 maart ’25 geef ik een introductie in de ‘logica van de lappendeken’ bij de NSO-CNA die veel opleidingen verzorgt voor mensen in het onderwijs. De masterclasses zijn toegankelijk voor een breder publiek dan de eigen studenten of alumni. Je kan je vanaf nu inschrijven tot het vol is.

Ga voor aanmelding en informatie naar de site van NSO-CNA: klik hier. 

Dit is de beschrijving van de bijeenkomst zoals de ook daar staat:

Een masterclass over verbindingswerk rond vraagstukken die van iedereen en van niemand zijn. Taaie (maatschappelijke) vraagstukken leiden vaak tot ongemak bij de betrokkenen, omdat deze opgaven tegelijkertijd van iedereen en van niemand zijn. Samenwerking loopt dwars over de grenzen van afdelingen, organisaties of gebieden heen. Hoe voorkom je dan dat je in oeverloze vergadersessies belandt om alles af te stemmen? Of dat je wacht op ‘helderheid van boven’ waar velen zich daarna toch weer aan proberen te onttrekken?

De logica van de lappendeken is een veranderkundig antwoord op de onmacht die er is bij het aanpakken van veel vraagstukken. De krachtigste aanpak ontstaat zodra veel mensen niet alleen op hun eigen plek mooi werk doen, maar óók verbindingen leggen met anderen om samen meer te bereiken. Zo vormt zich een netwerk dat heel wat aankan zonder dat iemand daar controle of overzicht over hoeft te hebben.

De bijeenkomst heeft het karakter van ‘de ramen openzetten’: een nieuw perspectief om te kijken naar praktijkuitdagingen waar je tegen aanloopt. Dat krijgt vorm in twee rondes – elk bestaand uit een lezing over de nieuwe ideeën en een vervolgens een reflectie over de betekenis voor de praktijk in kleine groepen en/of plenair.

De masterclass is gebaseerd op het gelijknamende boek voor iedereen die ondernemend werkt aan oplossingen voor taaie vraagstukken en écht verschil wil maken.