actueel

Raoul Heertje deel van nieuwe ACM opleiding

In oktober 2013 start een nieuwe (negende) lichting van de tweejarige masteropleiding ‘Advanced Change Methodologies’  bij Sioo. Het kernteam is dit keer uitgebreid met Raoul Heertje. Dat past omdat onderzoekend zijn meer is dan academisch doen, omdat je als adviseur je kennis en ideeën in de buitenwereld neer moet kunnen zetten, en omdat je in dit vak zowel enige filosofische vertraging als ferme performance vraagt.

De aanpassing van het kernteam heeft veel te maken met het ‘updaten’ van de opleiding op basis van onze ervaring van de afgelopen jaren. Het onderzoeken van eigen werk en het oogsten van ‘tacit knowledge’ blijft een rode draad. Want ervaren veranderaars kunnen meer dan ze weten te vertellen: zowel ons vak als de eigen ontwikkeling vraagt om dat te oogsten. Het past ook beter bij het leren van mensen met veel ervaring dan het volgen van een cursus (klik hier voor een achtergrondartikel daarover).

Hiernaast komen andere leerlijnen dit keer sterker naar voren: het verbinden met (maatschappelijke) vraagstukken in je werk, het pakken van een positie in het veld en stem geven aan je visie, het ambachtelijk leren omgaan met complexiteit en het nemen van leiderschap om het goede, het ware en het schone vorm te geven. 

Er blijven ook  vertrouwde namen uit het vak betrokken. In het kernteam opereren verder Annemieke Stoppelenburg, Rob Hundman, Ineke de Groot, Brechje Kessener en ikzelf. En dan zijn er allerlei gastdocenten die we voor en met deelnemers uitnodigen. We gaan dat wat verjongen. Maar wij gaan ervan uit dat mensen als Harry Kunneman, Mark van Twist, Jaap Boonstra, Ard Pieter de Man en Mieke Moor zeker een rol spelen.

Als je wil deelnemen of meer wil weten: de kersverse brochure staat net on line: klik hier. Of beter nog: neem  contact op met Annemieke Stoppelenburg bij Sioo. We doen nu de intakes om de groep (max 15-20 mensen) samen te stellen.  Pas begin 2015 verwacht ik dat er een nieuwe lichting komt, want de opleiding doen we maar eens in de anderhalf jaar.