actueel

Vlaamse Community Day Plan C

Op 29 november 2012 is er een netwerkbijeenkomst rond Plan C, het Vlaams transitienetwerk duurzaam materialenbeheer. Het is een van de twee transitienetwerken die sinds zo’n jaar of 6 aan de weg timmeren in Vlaanderen. Plan C organiseert een  samenspel van begeesterde individuen, bedrijven, overheden en NGO’s dat het debat rond duurzaamheid in de samenleving aanzwengelt,  concrete experimenten in opzet en doet slagen, de lessen daaruit trekt en die breed uit laat wisselen in een lerend netwerk. Plan C is daarmee enerzijds een soort maatschappelijk veranderinitiatief en anderzijds ook een laboratorium om tot andersoortige verandermethodologieën te komen. Dat gaat natuurlijk niet zonder vallen en opstaan. Want duurzaamheid is een lastige systemische problematiek. En even heel anders omgaan met vernieuwen met zijn allen is ook nogal ambitieus.

Het is daarom goed af en toe stevig stil te staan bij wat werkt en wat niet: leren van eigen ervaring. En om veranderkundige know how over lastige transities ernaast te leggen: leren van andermans ervaring. Op 29 november wordt het gecombineerd. Ik trap af met de know how kant: lessen over het vernieuwen rond complexe vraagstukken: het samenspel van innovaties, leergemeenschappen en netwerken. We bekijken vervolgens hoe die lessen zich verhouden tot de praktijk van Plan C. De hele middag staat in het teken van onderlinge uitwisseling.

Meer informatie over plan C is makkelijk op hun site te vinden. Meer informatie over het programma zal nog volgen en is dan waarschijnlijk op deze webpagina te vinden. Een interview met Argus vooraf over dit soort transities vindt je door hier te klikken.

PlanC