actueel

Waardenwerk onder adviseurs

Op 14 april leid ik samen met Simen van der Goot een diner pensant over morele vragen in het advieswerk. Het diner wordt georganiseerd bij de Universiteit van Humanistiek in Utrecht door de Stichting Waardenwerk die ook een blad met die naam uitgeeft. De wortels van het blad komen uit de koker van humanisten en filosofen. Maar de vragen spelen juist ook in het midden van maatschappelijke opgaven waar adviseurs zich ook in mengen. Dat betekent dat adviseurs zich in morele vraagstukken mengen of ze dat nou bewust verkiezen of niet. Ik mocht zitting nemen in de redactieraad van het blad Waardenwerk  om die reden: om de parktijk van waardenwerk te helpen verbinden met de kennis hierover.

Wij zullen op het diner ons buigen op hoe adviseurs vaak impliciet met waardenvragen bezig zijn, zullen bespreken wat typische onderwerpen zijn waar wij dan op ‘aanslaan’ en hoe je daar vakmatig als adviseurs mee weg komt. Wij zijn er in ieder geval wel van overtuigd dan je je in advieswerk tot dit soort thema’s te verhouden hebt – juist ook om vraagstukken en betrokkenen recht te doen, om tot meer diepgang te komen in de effecten van ons werk. De discussie zal verdiept worden aan de diner tafels. Wij zijn benieuwd. We zijn half van plan om de inzichten nadien op papier te zetten voor het blad. 

Ben je nieuwsgierig naar dit soort discussies, dan is ook de moeite om het videokanaal ‘normatieve professionalisering’ op youtube eens te bekijken. Daar vindt je bijvoorbeeld onderstaande recente oratie van Harry Kunneman – een inspirerende spil in dit debat.