publicaties


Videolezing ‘De adviseur als wereldverbeteraar?’

Hans Vermaak - OOA, 2021

Je kan de Ernst Hijmanslezing horen die ik op 18 januari 2021 gaf voor Nederlandse adviseurs. De lezing wordt eens per jaar georganiseerd door de Orde voor Organisatiekundigen en -Adviseurs (OOA). De jaarlijkse lezing is vernoemd naar Ernst Hijmans, omdat die een van de eerste bureaus oprichtte in 1922, een bureau waar heel wat van de huidige adviesbureaus (denk aan Berenschot of Twynstra Gudde) uit voort zijn gekomen. De lezing luidt ook het jaarthema van de beroepsvereniging in, terugkomend in allerlei activiteiten.

Ik koos het thema: ‘de adviseur als wereldverbeteraar?’

In het DNA van ons beroep zit dat dat we er zijn om klanten te helpen met wat zij nastreven en niet om op hun stoel te gaan zitten. Maar tegelijk staan op onze websites ook gloedvolle verhalen over hoe we organisaties mooier willen maken of steden en bedrijven. Vallen wij anderen lastig met onze idealen of onze moraliteit? Wellicht is dat terecht nu veel vraagstukken niet alleen binnen instellingen spelen, maar juist in de samenwerking met andere organisaties of burgers: die zijn dan van iedereen en van niemand, dus waarom niet ook van ons? Bovendien kunnen de managementconcepten waar klanten om vragen soms juist een deel van het probleem zijn, dus moeten we dan niet leveren wat ze nodig hebben in plaats van wat ze vragen? Maar worden we daarmee niet een vreselijk legioen van beter-weters?

De lezing staat daarmee in het teken van de vraag of de tijd rijp is voor activistische adviseurs? Ik reflecteer op enkele denkrichtingen die ik als behulpzaam ervaar in het omgaan met de dilemma’s die dat oproept. En die ons wellicht behoeden om te naïef om te gaan met weerbarstige en grote opgaven. Ik hoop dat het nog een tijd stof tot nadenken en voer voor discussie biedt.

De lezing zelf is een uur lang. Ervoor zit het nieuwjaarsbericht van de voorzitter van de OOA: Mark van Twist. Erna zit een discussie over de lezing met Mark op basis van de commentaren en vragen die tijdens de webinar werden ingediend door de mensen die keken en luisterden.

Aan jou is wat je wil aanhoren, maar als kijkwijzer geef ik mee: Vanaf ca. 7.30 geeft Mark wat achtergrond bij de Ernst Hijmanslezing, dus dat helpt. Ikzelf start de lezing dan na ruim 11 minuten en dat gaat door tot ca. 1 uur en 17 minuten. Als je dan nog puf hebt, dan is er best een leuke discussie van een half uur er achteraan.