actueel

2 x Short-listed voor beste boek 2018. Maar wie won?

Ik hoorde het toen ik een paar dagen aan het uitwaaien was op de Veluwe: het nieuwe boek ‘Iedereen Verandert – nu wij nog’ was genomineerd als beste boek. En staat zowel op de shortlist (laatste vijf) van het beste managementboek, als op de shortlist van het beste adviseursboek. Dat was dus duimen. Wie won? 

De verkiezing van het beste managementboek 2018 wordt georganiseerd door managementboek.nl. Maar het heeft – zoals dat hoort – een onafhankelijke jury, bestaande uitDaniëlle de Jonge,Louis Thörig, Carla Verwijs, Pierre Spaninks, Mirella Visser en Betrand Weegenaar. Zij gaven een tijd terug een uitleg waarom ze juist deze vijf boeken verkozen: lees hier. Ik was best gecharmeerd van wat ze over mijn boek te melden hadden. Ik citeer: “Het richt zich op alle lagen van de organisatie, want veranderaars bevinden zich overal. Daardoor vult het een gat in het brede scala aan verandermanagementboeken. Het gaat in op de complexe achtergrond van de thematiek en zet lezers aan om het proces bij zichzelf te laten beginnen.”

De verkiezing van het boek van het jaar 2018 onder adviseurs wordt georganiseerd door de Orde voor Organisatieadviseurs (OOA). En ook daar voert een onafhankelijk jury de scepter: Erna Scholtes, Martin Groenhuis, Marijke Spanjersberg, Mark van Twist, Gerard Brockhoff, Paul Vergeer en Martijn Jansen. Klik hier voor een overzicht van de resterende genomineerden. Op de uitleg waarom juist deze boeken zijn verkozen moesten we hier wachten tot de uitreiking. De lijst van het beste adviseursboek en beste managementboek loopt overigens sterk uiteen: ik prijs me gelukkig op beide lijstjes te staan.

Op de shortlists staan is op zich al fijn. Of het verder dan dat gaat was afwachten. Inmiddels is dat duidelijk. Over het ‘beste managementboek’ werd dat bekend op het (openbare) managementboekgala op donderdag 19 april. De jury kwam uit op “the future of shopping’ van Jorg Snoeck en Pauline Neerman: zie hun rapport. Na afloop vroeg ik de juryvoorzitter nog of we er geen Oscar-momentje van konden maken: je weet wel, dat per ongeluk de foute naam was voorgelezen. Maar dat zat er helaas niet in.

Wie het beste boek in de ogen van de OOA-jury heeft werd duidelijk op het boekenfestival op 5 juni a.s. waar de schrijvers van alle tien boeken ook korte workshops geven, een viertal de hoogste ogen gooiden en uiteindelijk Martijn Vroemen met het handboek Teamcoaching in de prijzen viel. En ik op tweede plek er net naast greep. Maar Martijn gun ik het wel erg: decennia lang mooi praktijkwerk en mooi schrijfwerk over groepdynamiek. Dat verdient zoiets. Zie hier het juryrapport.