actueel
‘Tegen de stroom in, voor de goede zaak’ is het thema van de 4e Pop Up Bijeenkomst
Bij veel mensen maakt het uit of hun werk een beetje bijdraagt aan een betere wereld: de kwaliteit van de gezondheidszorg, de staat van het onderwijs, de economische ontwikkeling, het bestrijden van de klimaatcrisis of de sociale ongelijkheid. Dat maakt het waard om er extra moeite voor te doen. En precies daarom definiëren we ons vak of onze baan meteen ook breder: dat betreft niet alleen de taak die we hebben of de functie die we krijgen binnen een organisatie, maar het verschil dat we kunnen maken in de wereld daarbuiten.
Maar wat verlangt zo’n activistische beroepsuitoefening eigenlijk? Wanneer slaat voor je ideeën en idealen staan om in een ongevraagd lastig vallen van je omgeving? En waar is dat juist een moedige vorm van verantwoordelijkheid nemen voor vraagstukken die soms van iedereen en dus van niemand lijken te zijn, die dwars door organisaties en functies heen lopen? Dat thema willen we in de eerstvolgende pop-up bijeenkomst vrijmoedig vernieuwen samen met jullie nader verkennen.
Daarbij komen een paar puzzels in ieder geval aan bod. Allereerst over de rol die we dan pakken in ons werk: hoe kunnen we omgaan met paradoxale combinaties zoals activistisch en dienend tegelijk proberen te zijn of stevig positie innemen maar niet de wijsheid in pacht hebben? Wat maakt zo’n rol werkbaar of wenselijk? Ten tweede is er de vraag voor welke opgaaf je je hard moet willen maken: hoe ambitieus kan je zijn zonder dat het naïef wordt, hoe bevlogen zonder dat je de moeilijkheden wegwuift, hoe breed wil je jezelf maken zonder dat het de nodige diepgang verliest? En gaat het je dan nog ver genoeg? Tot slot is er de vraag wat dit alles impliceert voor het organiseren van eigen steun, thuisbasis en ontwikkeling. Want activisme is tegen de stroom in, en kan dus ook eenzaam, zwaar en ondankbaar zijn. De waardering is er niet altijd en als die komt is dat vaak pas achteraf. Hoe zorg je daarin goed voor jezelf?
Als dat niet over ‘vrijmoedig vernieuwen’ gaat, dan weten wij het ook niet meer…
De vierde bijeenkomst is gepland op 11 mei. Aanmelding kan tot uiterlijk 18 april. Dan wordt de groep samengesteld. Je kan je aanmelden via deze link (inclusief praktische informatie over kosten, locatie en meer…). Nadere informatie ter voorbereiding op de bijeenkomst volgt daarna.
Nog even een algemene introductie: stel je bij een pop up bijeenkomst een fysiek treffen voor van een dag bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur met andere vrijmoedige vernieuwers en met ons: Mark van Twist en Hans Vermaak
Per keer staat tijdens zo een pop up bijeenkomst een bijzonder thema centraal dat aansluit bij kwesties die wij zelf in onderzoek- en advieswerk tegen komen en die we graag samen met anderen verder willen verkennen. Het zijn altijd thema’s die raken aan complexe opgaven. Alleen daarom al is het denken erover nooit ‘af’ – ook voor onszelf niet. Dit maakt het verloop van de pop up bijeenkomsten (ook voor ons) niet geheel voorspelbaar, al is het ontwerp wel steeds op maat.
De pop up reeks is opgezet voor mensen die zich net als wij druk maken over complexe opgaven, daar met enig succes in hun eigen omgeving aan werken en die graag leren om dat nog krachtiger te doen. Deze mensen kunnen af en toe een rustige ontmoeting en stevige kost wel gebruiken. Met stevige kost bedoelen we ideeën die recht doen aan de complexiteit van ons werk. En met een rustige ontmoeting bedoelen we een moment weg van de dagelijkse drukte, voor een onderzoekend gesprek om die stevige kost te relateren aan de eigen ervaring.
We maken steeds circa twee maanden van tevoren een thema bekend. Als het je raakt, teken je erop in – wetende dat er ook enig voorwerk (studie en reflectie) vooraf bij komt kijken, juist om samen onderzoekend aan de slag te kunnen gaan. Een maand tevoren stellen we de groep vast met wie we het gesprek aangaan. Die groep houden we klein zodat we samen goed in gesprek kunnen gaan. Zo ‘popt’ er vier keer per jaar tussen zomer en zomer een mooie bijeenkomst op die mooi past op dat moment.
Zie voor meer achtergrond de NSOB-brochure. Als je de brochure aanvraagt via deze link naar de NSOB site, dan heb je het voordeel dat je meteen op de hoogte wordt gehouden van komende sessies….