actueel

Thema ‘Veranderkracht’ op Jaarcongres M&O

Op woensdag 18 juni 2014 is er weer het jaarcongres ‘Adviseren, Organiseren & Begeleiden’. Ik zal daar dit jaar de eindlezing verzorgen over het thema. Dat thema – veranderkracht – is ingegeven door een gevoelde noodzaak om niet kopje onder te gaan in het geweld van reorganisaties, bezuinigingen en transities. En door een hardnekkig verlangen om juist de mensen een steun in de rug te geven die op werkvloeren met elkander het werk doen en meerwaarde scheppen: eigen kracht van onderop versterken – met het vak centraal en direct betrokkenen aan de bal. Deze noodzaak en dit verlangen kun  je proeven in het maatschappelijke debat. En ook onder organisatieprofessionals en begeleiders. Soms vol gemeend, soms als camouflagetaal. Soms echt begrepen en soms modieus nagepraat. Het lijkt dus passend het thema maar eens onder de loep te leggen. 

Op het congres wordt dat gepoogd met een hele reeks masterclasses en workshops. Ervoor, halverwege en erna zijn er plenaire bijdragen. De aftrap wordt verzorgd door Thijs Homan en Lisa Kay Solomon: eerst over de controleerbaarheid van organisatieontwikkeling en daarna over het voeren van stategische conversaties. Halverwege de dag gaat Lenette Schuit in op hoe mammoettankers te keren zijn. En bij de afronding ga ik drie kwartier op het thema in. Ik ben mijn puzzels, inzichten, voorbeelden en verontwaardiging al aan het verzamelen. Een teaser vindt je alvast in een interview door Ronald Buitenhuis. Ik ben benieuwd wat de dag gaat brengen.

Het jaarcongres heeft een traditie. Het is ontstaan uit een bundeling van de jaarcongressen van het blad ‘Management & Organisatie’ (van uitgever Vakmedianet – voorheen Kluwer) met het jaarcongres van de LVSC, de beroepsvereniging voor professionele begeleiders. Ik zelf leidde eerder al eens het jaarcongres van M&O voor het de krachten bundelde met LVSC. De optelsom is dat congres nu niet alleen een  veranderkundige gemeenschap bijeenbrengt tussen theorie en praktijk maar ook nog eens tussen het meer macrodenken van organisatieprofessionals en het microdenken van begeleidingsprofesionals. 

Voor meer informatie vindt je hier de brochure van het congres. kan je surfen naar de congressite, waar je je meteen kan aanmelden. Of je surft naar de sites van M&O of LVSC. De bijeenkomst is in de Reehorst in Ede en neemt de hele dag in beslag maar eindigt netjes op tijd voor Oranjefans die s’avonds (thuis of samen in de Reeehorst) Nederland tegen Australië willen zien voetballen. Met alle veranderkracht die daar dan weer voor nodig is…