publicaties


Lekker onverstoorbaar werken aan je kennis en kunde

Hans Vermaak - Aan de Orde, 2022

Het eerste nummer is uit van het tijdschrift voor adviseurs: het thema is ‘de interne organisatie-adviseur. Daar mochten een stel mensen hun licht op laten schijnen. Gelukkig ook stevige interne adviseurs zoals Birgit Dewez of Peter van den Raadt. Maar dus ook wat externe adviseurs die vaak met interne adviseurs optrekken waaronder Elsbeth Reitsma, Paul Kloosterboer en ikzelf.

Onder de titel ‘onverstoorbaar werken aan je kennis en kunde’ ga ik in op de redenen waarom die rol van interne adviseurs alleen maar wezenlijker wordt over de jaren heen. Zo laten wezenlijke veranderingen zich maar lastig uitbesteden. Tegelijk zijn er ook de nodige uitdagingen voor interne adviseurs zoals genoeg gezag af te dwingen en genoeg af te wijken van de status quo. En daarin hebben ze het lastiger dan externen. Het onverstoorbaar werken aan eigen kennis en kunde is onmisbaar voor, maar ook om genoeg van vraagstukken te begrijpen en te weten hoe je er verschil in maakt en hoe je kennis en vernieuwing besmettelijk maakt zodat die spreidt en ankert. Afijn… lees maar.

Zoals gezegd: ik ben niet de enige die er zijn licht over laat schijnen. Dus naast mijn bijdrage die je hier kan vinden, kan je ook surfen naar de OOA site waarop je het hele tijdschrift kan raadplegen: zie alhier. Of download meteen door hier te klikken.

Tot slot: het tijdschrift voor adviseurs waarin dit alles verschijnt is nieuw. Dit is het eerste nummer. Het tijdschrift heen ‘Aan de orde’. En dat is niet toevallig, want het is het nieuwe vakblad van de Orde voor Organisatie-adviseurs (OOA). Die orde vindt zich (terecht) eens in de zoveel jaar weer opnieuw uit zonder haar wortels te verliezen, zoals een vakvereniging betaamt. En een van de uitvloeisels daarvan is dus nu dit nieuwe magazine. Fijn lijkt me. Want adviseren is een mooi vak, maar best lastig ook. Gelukkig maar.