publicaties


Omgaan met paradoxen

In: M. Ruijters, R.J. Simons, R. Schut Canon van het leren (2ed) – Management Impact, 2020

Hans Vermaak

Paradoxaal werken zit in het hart van organiseren, veranderen en leren. We lopen er dagelijks tegenaan. Het zit als een rode draad in eerdere publicaties van me over taaie vraagstukken, systemisch kijken en kleurendenken. Maar hoe werkt dat nou precies? En welke mensen hebben er de afgelopen 25 jaar nou vooral zinnig dingen over onderzocht en beschreven?

In mijn ogen zijn dat Marianne Lewis en Wendy Smith. Zij zitten in het hart van een brede gemeenschap van onderzoekers die proberen meer scherpte te brengen in wat nou precies paradoxaal werken in houdt. Dat is belangrijk want als het bij een simplistisch label blijft (‘ja, dat is een paradox, he?’) dan heb je er weinig aan.

De bijgaande tekst is geschreven als samenvatting van hun publicaties en denken over dat onderwerp gedurende de afgelopen 25 jaar. Kort en bondig, maar ook met referenties voor wie zich nader wil verdiepen.

De tekst is een concepthoofdstuk voor de aanstaande 2e editie van het ‘Canon van het leren’ onder redactie van Manon Ruijters, Robert Jan Simons en Rika Schut. Daar komen minstens 5o hoofdstukken in met allerlei concepten die belangrijk zijn bij leren. Dat is fijn, want over zo’n onderwerp als leren is het best lastig om overzicht te krijgen. En in de bundel gaan de auteurs terug naar grondleggers om uit de doeken te doen wat hun concept inhoudt en wat je ermee kan. En dat kort en bondig.

Wanneer dat boek gaat uitkomen is onbekend. Via de boeksite kan je het volgen. De vorige editie zag het licht in 2012 na een aanlooptijd van een jaar of twee. Dus ik verwacht het boek pas in 2020 of eventueel 2021. Een uitgangspunt is dat met elke nieuwe bijdrage er ook andere bijdrage gaan sneuvelen die wellicht toch minder in de ‘top 50’ thuishoren. Want dat is dringen geblazen. Deze bijdrage over ‘paradoxen’ is een van de nieuwe. Mijn eigen bijdrage over ‘macht en leren’ (in de ogen van ‘Coopey’) gaat het boek uit en komt op de site als extra naslag terecht straks. Maar voor wie die graag wil lezen, je kan hem via deze link vinden.