actueel

Een jaar van vieren en herdenken is voorbij

Gelukkig nieuwjaar. Tijd voor nieuwe plannen wellicht, maar een moment van even terugblikken toch ook. Voor mij was het jaar 2019  voor alles een vreemde combinatie van het vieren van twintig jaar ‘Leren Veranderen’ en het afscheid nemen van Léon de Caluwé als maatje.

We hadden het samen een paar jaar terug zo bedacht: eerst een reeks wetenschappelijke artikelen om de rijkheid, ontwikkeling en onderbouwing van het kleurendenken te borgen (in de ROCD reeks en IAP reeks en in het tijdschrift JMI) en dan wellicht als klapper op de vuurpijl een echte nieuwe (derde) editie van het handboek maar met een kennissite erbij. Dat laatste mocht ook wel: de laatste editie stamde van 2006!

Onverwacht kwam daar de uitnodiging van de redactie van M&O bovenop om een special aan 20 jaar Leren Veranderen te wijden deze kerst met een (lange) wetenschappelijke terugblik en drie rondetafelgesprekken. En eromheen was er een jaar lang lanceringen, blogseries, masterclasses en reflectie daarop en zo meer.

Voor mij werd het een jaar om publiek stil te staan bij de veranderkundige ‘roots’ die onverkort waardevol zijn en allesbehalve gemeengoed in de praktijk. De afspraak met Léon was dat ik het meeste werk zou doen: hij was immers met pensioen en zijn gezondheid kwakkelde. Maar we zouden waar het kon samen optrekken en ervan genieten. Het begin van het jaar lukte dat, de rest van het jaar was het slechts virtueel nog zo.

Ik ben blij zoveel jaren met Léon te hebben opgetrokken en ook zo toch samen iets te hebben kunnen afsluiten. In het komende jaar zal ‘Leren Veranderen’ minder op de voorgrond staan en pak ik de draad weer op in het onderzoeken, veranderen en professionaliseren rond complexe opgaven. God weet, er zijn er genoeg. En ik blijf het erg leuk vinden om te doen.