publicaties


Drie rondetafelgesprekken over ‘Leren Veranderen’ met opleiders, praktijkmensen en wetenschappers

Management & Organisatie, 2019

Gertjan de Groot, Paul Breman, Marjo Dubbeldam, Hans Vermaak

Twintig jaar ‘leren veranderen’: tijd om te reflecteren op  het werken met dat handboek vanuit drie arena’s die zich elk anders tot het gedachtegoed verhouden. 

Gertjan de Groot brengt verslag uit van een rondetafelgesprek over het kleurendenken en veranderkundig ambacht in opleidingen en trainingen – onder de titel ‘Onderscheid de onzekerheid die bij leren hoort van de onzekerheid door de complexiteit van een veranderopgave’. Maar er komt van alles aan bod in een groot gezelschap van docenten op scholen en in organisaties.

Paul Breman en Marjo Dubbeldam brengen verslag uit van een rondetafelgesprek over de praktijk – onder de provocerende titel ‘De kleuren lijken het meest te helpen bij het werkend krijgen en het minst bij het ontwerpen van verandering’. Ook daar een veelsoortig gezelschap van mensen aan het woord over de waarde van meervoudig kijken en het leren schakelen tussen kleuren tot het omgaan met kleurdominantie.

Marjo Dubbeldam en ikzelf brengen tot slot verslag uit van een rondetafelgesprek over de wetenschap en kunst van kleurrijk veranderen – onder de titel ‘Het valt niet mee te bewegen van praktijktheorie naar theoriepraktijk’. Een bespiegeling over hoe de contrasterende werelden van praktijk en wetenschap zich tot elkaar verhouden in een bescheiden gezelschap die het debat niet schuwt.

De drie artikelen staan in een M&O special “Twintig jaar Leren Veranderen: Hoe een Nederlandse klassieker zijn weg vond in onderwijs, praktijk en wetenschap” ter ere van het verschijnen van de 3e herziene editie van het handboek (en website). In die special staat ook het grootste, recentste en degelijkste overzichtsartikel over het kleurendenken is gepubliceerd: een aanrader voor wie eens goed de diepte in wil – al zeg ik het zelf.