actueel

Terug- en vooruitblik zomer ’16

Het afgelopen jaar was best een productief schrijfjaar. De zomerperiode is zo’n moment om daar bij stil te staan. Ik heb de publicaties op een rijtje gezet.  Je hebt daarmee meteen een overzicht van wat er nieuw is en doorklikken naar wat je zou willen lezen. Ik kijk ook vooruit naar wat in de pen zit voor komend jaar. 

Terugblikkend:

  • WERKBOEK LEREN VERANDEREN. Het handboek Leren Veranderen veroudert niet zo. Al denken we er soms best over dat een keer te updaten met videomateriaal en dergelijke. Er was echter al tijden een nadrukkelijker verzoek: namelijk om te komen met een werkboek dat bij het handboek aansluit. Waarin cases, voorbeelden, tips en trucs staan. Van vakgenoten die er mee werken en voor veranderaars in opleiding of praktijk. Het boek stond onder regie van Gertjan de Groot en Hanna Boersema-Vermeer. Leon en ik werkten er in op de achtergrond aan mee en schreven ook eigen bijdragen. Het boek kwam net voor de zomer uit.
  • VIDEOMATERIAAL. In datzelfde teken van toegankelijkheid voor breder publiek stonden nieuwe video’s. Afgelopen jaar betrof dat videolezingen over actieonderzoek, waardenvolle professionaliteit, veranderdenken en gidsend adviseren.

Vooruitblikkend: 

Naast wat in de pijplijn al zit (zie boven) gaat het om de volgende publicaties:

  • ACTIEONDERZOEK. Er loopt een nieuw actieonderzoek binnen de jeugdzorg, dit keer rond het omgaan met jongeren met een verstandelijke beperking. Ook dit keer samen met co-onderzoekers uit de sector. Ik verwacht dat de bevindingen deze winter publiek gemaakt kunnen worden.
  • “BRUNA” BOEK VOOR VERNIEUWERS. Dit wordt voor het eerst in jaren weer een boek van alleen mijzelf. Het wordt een toegankelijk boek voor de verandering. Ik maak veel van de inzichten uit de dikke boeken en wetenschappelijke literatuur toegankelijk. Het wordt daardoor meer een boek voor op het nachtkastje en bij de koffiemachine. Zo’n boekje dat je bij de Bruna kan vinden. Denk aan zo’n honderd pagina’s. Ik zit het nu te schrijven. Ik hoop dat het volgende zomer in de winkel ligt.
  • KLEURENDENKEN. Er komt nog een laatste engelstalige tekst over de belangrijkste toepassingen van het kleurendenken. Dat kunnen we na twintig jaar eindelijk eens goed voor buitenlands publiek samenvatten. Het komt dan – als alles goed gaat – in de boekenserie “Research in Organizational Change and Development”. Die zou in de zomer van 2017 (of 2018) uit moeten komen.
  • EN VERDER … zal ik op schrijven dan de rem moeten zetten. Anders kom ik niet meer aan advieswerk toe. Al hangen er nog wel dingen in de lucht, zoals een paper over het omgaan met institutionele complexiteit samen met Danielle Zandee. En een videolezing over de HR professional als veranderaar. En wat nog onverwacht ontstaat…