actueel

Afstandsleren

Op verzoek even een lijstje van video’s die je kan bezien als je thuis moet werken/genezen/bivakkeren. Met een korte ordening en uitleg hieronder. (Op zich kan je ze ook vinden als je op publicaties klikt en dan op video/audio.)

Kleurendenken: er is een uitgebreide lezing van afgelopen jaar bij Sioo op video (klik hier). En er zijn een heel stel videos van daarvoor. Zowel een vergelijkbaar lange lezing (bij vakmedianet), een wat beknopter overzicht (bij Gemeente Amsterdam) als een klassieke intro samen met Leon zowel in Nederlands als Engels.

Er zijn ook meer toepassingsgerichte video’s waarin veranderambacht en kleurendenken tezamen aan bod komen. Dat geldt voor een achtdelige reeks over het vormgeven van verandering (bij Crowdale), als een verhaal over transities naar aanleiding van de veranderingen in de zorg (bij Stadsregio Amsterdam) als een reflectie op de rol van HR professionals (bij A&O congres).

Daarnaast zijn er verhalen die ingaan op de ideeën in het boek ‘Iedereen Verandert’: een nog wat bredere blik op veranderen met nadruk op het belang van kleinschalig, lokaal dingen aanpakken in eigen omgeving (en dan liefst op heel veel plekken naast elkaar…). Een video/podcast met Tjip de Jong van vorig jaar en een podcast met Kim Spinder voor BNR van daarvoor.

De complexiteit van veranderen komt aan bod in de verhalen over het omgaan met ‘taaie vraagstukken’, gebaseerd op langdurig promotieonderzoek. Er is een aardige lezing bij Plan C in Brussel (het duurzaamheidsplatform) en een ultra-korte smaakmaker bij Nedworc (de ontwikkelingssamenwerkers) en een ouder interviewtje met Ronald Buitenhuis

En dan zijn er nog wat video’s over wat losse onderwerpen zoals ‘Eigen veranderkracht’ (op het M&O congres), het kiezen en omgaan met werkvormen (bij Sioo) en een reflectie over actieonderzoek (bij de Politieonderwijsraad)