Je kan de Ernst Hijmanslezing horen die ik op 18 januari 2021 gaf voor Nederlandse adviseurs. De lezing wordt eens per jaar georganiseerd door de Orde voor Organisatiekundigen en -Adviseurs (OOA). Lees meer…
publicaties
Collaborative transformation
The art of making international trade more sustainable
International trade can make a huge difference towards sustainability, as over half of what is produced globally crosses national borders. Several of the United Nations 2030 Sustainable Development Goals – such as realizing ‘zero hunger’ and ‘no poverty’, ensuring all have ‘decent work’, and taking ‘climate action’ – crucially depend on transforming the way international trade is organized. But international value chains are complicated, involving many different people working in diverse contexts that change over time. Therefore Lees meer…
Managers leren groen concurreren
Milieu wordt spannend.
Groen concurreren is een zaak voor managers. De buitenwereld bekijkt daarbij de gevolgde aanpak met argusogen. Het zorgt ervoor dat een bedrijf gemakkelijk maar ook terecht kan uitglijden. Er is een benadering voor milieuvraagstukken die zijn diensten bewezen heeft. Hij bestaat uit zes stappen Lees meer…
Lerende adviseur op sabbatical in India
Werken met roestige overtuigingen
In 1991 schortte ik mijn advieswerk op voor een reis door India. Ik spendeer er het leeuwendeel van mijn tijd in vier kloosters. Het werd de vervulling van een jongensdroom en een tijd voor introspectie. Die introspectie werd vergemakkelijkt door de confrontatie met India en het monnikenleven Lees meer…
Strategieën creëren voor groen concurreren
Leve de commercie?
De discussie over ondernemingsstrategieën ten aanzien van milieu is in dit artikel samengevat middels een indeling in tien strategie-stereotypen. Veel bedrijven zijn de stereotypen ontstegen waarbij zij uitsluitend handelen onder druk van overheden of actiegroepen, maar slechts weinigen bereiken een synergie tussen hun commerciële doelstellingen en hun milieuaanpak. Lees meer…
Hoe groen is het Hollandse jaarverslag?
Hollandse jaarverslagen getoetst op hun milieuboodschap
Na jarenlang in milieu geïnvesteerd te hebben, mag het Nederlandse bedrijfsleven milieu op z’n visitekaartje hebben staan: in het jaarverslag of een apart milieujaarverslag. De milieutekst moet dan wel die onderwerpen bestrijken die lezers wensen: anders kan men een positief effect van het visitekaartje bij voorbaat vergeten. Lees meer…
A potential method for determination of gaseous and particulate lead in exhaust gas
Microwave-induced air-plasma emission spectrometry and Zeeman furnace atomic absorption spectrometry
In the 80’s lead in the air was a real environmental and health issue. It was caused by many things like lead paint on houses, but mostly by exhaust gases from traffic. The Environmental Protection Agency (EPA) gave the University of Florida a grant to create a device that would measure lead content in air. During my studies at that university I participated in that research. The article shows some of its findings. Lees meer…
De ontwikkeling van bodemsaneringstechnieken
Over de regels van het spel en het benutten van speelruimte
In de jaren ’80 is milieu een issue dat tot heftige confrontaties leidde tussen milieubeweging, industrie en overheid. Het is ook de periode dat uit de druk vroege milieu=innovaties ontstonden, zij het vaak om milieuschade te reduceren die eenmaal ontstaan was. Het artikel gaat in op zo’n vroege milieu-innovatie rond bodemsanering en de wijze waarop de partijen dat spel met elkaar spelen. Lees meer…